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Lavori Scientifici

Beneficial effects and oxidative stability of omega-3

on Martedì, 21 Agosto 2018.

Elmira Arab-Tehrany*, Muriel Jacquot, Claire Gaiani, Muhammad Imran, Stephane Desobry and Michel Linder LiBio, Nancy Universite, Laboratoire d’Ingenierie des Biomol ecules, 2 avenue de la For^et de Haye, B.P. 172, 54505 Vandoeuvre Les Nancy Cedex, France (Tel.: D33 0383 59 58 77; fax: D33 0383 59 58 04; e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.)

Omega-3 Polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFAs), especially long-chain eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) fatty acids, exert a strong positive influence on human health. At present, fish oil is the major source of omega-3. EPA and DHA are highly susceptible to lipid oxidation Lipid oxidation of fish oil and other PUFA-rich foods is a seri- ous problem that often leads to loss of shelf-life, consumer ac- ceptability, functionality, nutritional value, and safety. In this review, some beneficial effects of omega-3 fatty acids are pre- sented. In addition, some approaches used to protect PUFAs such as antioxidants, microencapsulation and modified atmo- sphere packaging are reviewed.

Introduction
Interest in utilizing oils in sea food products is mainly due to their high content of long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFAs). Fish are a source of omega-3 fatty acids, especially long-chain docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n-3) and eicosapentaenoic acid (EPA, C20:5n-3) (Kolakowska, Zienkowicz, Domiszewski, & Bienkiewicz, 2006). Three characteristic features of fish oil make it unique compared to other commercially available oils. These are (i) the high degree of unsaturation and number of carbon atoms of the constituent fatty acids; (ii) the high content of the long-chain omega-3 type PUFAs; and (iii) the great number and variety of fatty acids present in the triacylglycerols (Ackman & Lamothe, 1989).

Pubmed - Astaxantina

on Martedì, 21 Agosto 2018.

Robert G. Fassett 1,2,* and Jeff S. Coombes 2

1    Renal Research Royal Brisbane and Women’s Hospital and The University of Queensland School of Medicine, Level 9 Ned Hanlon Building, Butterfield Street, Brisbane, Queensland 4029, Australia

2    School of Human Movement Studies, The University of Queensland, St. Lucia, Brisbane,

Queensland 4072, Australia; E-Mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

 

* Author to whom correspondence should be addressed; E-Mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.; Tel.: +61-419399571; Fax: +61-736368572.

 

Received: 7 February 2011; in revised form: 14 March 2011 / Accepted: 18 March 2011 /

Published: 21 March 2011

Relazione scientifica Nutraceutica Olio di Salmone Selvaggio Rosso Sockeye – Lancellotti

on Martedì, 21 Agosto 2018.

Queen Charlotte

A cura del dr. Edilio Lancellotti

Per comprendere bene il significato del termine “nutraceutica” dobbiamo attingere dalla storia e più precisamente dall’intuizione del padre della medicina moderna Ippocrito che affermava “Lasciate che il cibo sia la vostra medicina e la vostra medicina sia il cibo”. Questo concetto sta prendendo sempre più campo soprattutto oggi in quanto ci si sta accorgendo che il farmaco non può essere usato come terapia di base preventiva. L’interesse, quindi, al problema si sposta alla nostra alimentazione che, oltre a mantenere il nostro fabbisogno tale da apportarci il giusto mix di nutrienti, dovrà essere rivolta anche al mantenimento della nostra salute. E’ stato, quindi, di recente coniato il termine di “nutraceutica” che è la sintesi di due termini : nutrizione e farmaceutica e si riferisce allo studio di alimenti che hanno una funzione benefica sulla salute umana. “La nutraceutica, che unisce la scienza della nutrizione alla clinica medica, è la colonna portante della medicina anti- invecchiamento”, ha illustrato Giovanni Scapagnini, professore di Biochimica Clinica presso l’Università degli Studi del Molise. “Vi sono alimenti che stimolano le difese naturali dell’organismo e la dieta mediterranea, a base di olio di oliva, pesce e verdure, costituisce il paradigma per la prevenzione di molte patologie. Ad esempio, l’oleocantale estratto dall’olio d’oliva è un antinfiammatorio più potente dell’ibuprofene, il resveratrolo, contenuto nell’uva, è in grado di attivare le sirtuine, proteine che difendono il Dna cellulare dallo stress ossidativo, aumentando la longevità, gli omega 3 regolarizzano i trigliceridi e proteggono il cuore”.

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin A1

on Martedì, 21 Agosto 2018.

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA)

European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy

ABSTRACT

Following a request from the European Commission, the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies derived Dietary Reference Values for vitamin A. The Panel considered that a concentration of 20 µg retinol/g liver can be used as a target for establishing the Average Requirement (AR) for vitamin A. In the absence of a better characterisation of the relationship between vitamin A intake and liver stores, a factorial approach was applied. This approach considered a total body/liver retinol store ratio of 1.25, a liver/body weight ratio of 2.4 %, a fractional catabolic rate of body retinol of 0.7 % per day, an efficiency of storage in the whole body for ingested retinol of 50 % and reference weights for women and men in the EU of 58.5 and 68.1 kg, respectively. ARs of 570 µg retinol equivalent (RE)/day for men and 490 µg RE/day for women were derived. Assuming a coefficient of variation (CV) of 15 %, Population Reference Intakes (PRIs) of 750 µg RE/day for men and 650 µg RE/day for women were set. For infants aged 7–11 months and children, the same equation as for adults was applied by using specific values for reference weight and liver/body weight ratio. For catabolic rate, the adult value corrected on the basis of a growth factor was used. ARs range from 190 µg RE/day in infants aged 7– 11 months to 580 µg RE/day in boys aged 15–17 years. PRIs for infants and children were estimated using a CV of 15 % and range from 250 to 750 µg RE/day. For pregnancy and lactation, additional vitamin A requirements related to the accumulation of retinol in fetal and maternal tissues and transfer of retinol into breast milk were considered and PRIs of 700 and 1 300 µg RE/day, respectively, were set.

Global Recommendations for EPA and DHA Intake (Rev 16 April 2014)

on Martedì, 21 Agosto 2018.

Country/Region

Organization

Org. Type

Target Population

Recommendation

Global

World Health Organization (WHO)1

Authoritative Body

General adult population

  • n-3 PUFAs: 1-2% ofenergy/day

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)2

Authoritative Body

0-6 months

§    DHA: 0.1-.018%E

6-24 months

  • DHA: 10-12 mg/kgbw

2-4 years

§    EPA + DHA: 100-150 mg

4-6 years

§    EPA + DHA: 150-200 mg

6-10 years

§    EPA + DHA: 200-250 mg

Pregnant/Lactating Women

  • EPA + DHA: 0.3 g/d of whichat least should be 0.2g/d

International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL)

Expert Scientific Organization

General adult population for cardiovascular health3

  • at least 500 mg/day ofEPA+DHA

Pregnant/Lactating Women4

  • DHA: 200mg/day

NATO Workshop on w-3 and w-6 Fatty Acids5

Workshop

General Adult Population

  • 300-400 mgEPA+DHA/day

World Association of Perinatal Medicine6

Working Group

Pregnant and Lactating Women

  • 200 mg DHA/day

Infants, when breastfeeding is not possible

 

World Gastroenterology Organisation7

Expert Scientific Organization

General Adult Population

  • 3-5 servings/wk offish

Australia

National Heart Foundation of Australia8

Expert Scientific Organization

General adult population to lower risk of CHD

  • 500 mg EPA + DHA per day, obtained through fish, fish oil capsules, or enriched foods& drinks

Patients with documented CHD

  • 1000 mg EPA + DHA per day, obtained through fish, fish oil capsules, or enriched foods& drinks

Patients with hypertriglyceridemia

  • 1200mg of EPA + DHA perday, obtained through fish, fishoil

QUEEN CHARLOTTE®. Dal salmone rosso selvaggio Sockeye omega 3 (ω-3) ed astaxantina alleati per il benessere cellulare

on Martedì, 21 Agosto 2018.

Un’alimentazione sana e bilanciata deve garantire quotidianamente il giusto ed equilibrato apporto di un’ampia e variata gamma di nutrienti sì da consentire a tutte le cellule dell’organismo di mantenere (o recuperare, se compromesso) uno stato di benessere ottimale. Questo concetto vale in modo particolare per un gruppo di sostanze, definite biologicamente “essenziali”, che l’Uomo non può produrre a partire da substrati  più semplici e che, pertanto, deve necessariamente ingerire attraverso il cibo. Purtroppo, mentre è ormai assodato che qualsiasi regime nutrizionale deve fornire tutti gli 8 amminoacidi essenziali e tutte le vitamine, non c’è ancora sufficiente sensibilità nei confronti degli acidi grassi poli-insaturi.

Scientific Opinion

on Martedì, 21 Agosto 2018.

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), docosapentaenoic acid (DPA) and maintenance of normal cardiac function (ID 504, 506, 516, 527, 538, 703, 1128, 1317, 1324, 1325), maintenance of

Sockeye Salmon

on Martedì, 21 Agosto 2018.

Sockeye Salmon

Il salmone selvaggio Sockeye (Oncorhynchus Nerka) o Salmone Rosso è la specie più apprezzata per merito della carne rossa e ricca di grassi polinsaturi essenziali (Omega 3) in grado di con- servare colore e sapore con qualsiasi metodo di conservazione. Nell’habitat marino, il Sockeye si nutre soprattutto di gambe- retti e piccoli crostacei, i quali costituiscono una fonte ricchissi- ma di astaxantina (molecola contenuta appunto nel loro guscio), che conferisce il tipico colore rosa-arancio alle carni.

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